Dags att börja se över och binda sina bolån

I förra veckan rapporterade Riksbanken att de inte kommer sänka eller höja styrräntan. Prognosen för styrräntan ser ut att vara som så att den ska börja att öka från mitten på 2018 och framåt.

Detta innebär att bolånen inte kan förvänta sig några lägre nivåer och det börjar kanske bli dags att binda sina bolån för en säkrare tid framöver.

Om räntan följer prognosen kommer det förvisso fortfarande ta tid innan den når höga nivåer men då är det försent att binda den så man måste vara ute i god tid. Du vill helst undvika att binda hela bolånet på lika lång tid för det kan bli riktigt tufft om det lånet ska bindas om mitt i en period när räntan stuckit iväg.

Du kan alltså sprida ut risken genom att dela upp lånet i olika delar och binda dem olika lång tid. T.ex. en på 10 år, en på 5 år och en del som är rörlig. Då kommer du vara mer skyddad mot ekonomiska problem om räntan skulle sticka iväg kraftigt och hela ditt bolåns bindningstid håller på att ta slut.

Ingela Gabrielsson som är privatekonom hos Nordea meddelar enligt DN att det nu kan vara hög tid att börja titta på att binda delar eller hela sitt bolån.

– Det är definitivt så att räntorna har bottnat nu med anledning av Riksbankens besked i förra veckan. De räknar inte med fler sänkningar, säger Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.

Beroende på hur läget utvecklas så är risken stor att räntorna för de bundna bolånen börjar öka redan i höst för att sedan under nästa år fortsätta öka i takt med att den rörliga räntan börjar röra sig uppåt. Men det förutsätter att prognosen stämmer och Sverige är väldigt beroende av omvärlden här med.

Även SEB har liknande åsikt.

– De bundna räntorna tenderar alltid att gå upp innan de rörliga räntorna gör det, säger Jens Magnusson, SEB:s privatekonom.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *