Förvirring kring smslån utan UC

Att låna pengar snabbt och enkelt genom t.ex. smslån har blivit väldigt populärt bland många svenskar. Tidigare trodde man att detta var något som framförallt gjordes av ungdomar från 18-25 år men sedan några år tillbaka vet vi med statistik från företagen att så inte är fallet. Det är framför allt personer mitt i karriären som väljer sig att använda dessa krediter.

Däremot råder det en viss förvirring kring efterfrågan av att låna pengar utan att kreditupplysning genom UC görs. Många söker nämligen efter svar på ”smslån utan UC” men var är det egentligen de söker svar på? Är det verkligen bara kreditupplysningsföretaget UC som är problemet? Eller är det så att UC jämställs med kreditupplysning överlag eftersom det i särklass varit och är det vanligaste företaget?

Det finns förvisso fördelar av att undvika UC om man ska ta ett smslån eller någon annan mindre kredit och framför allt om man vet att man under en tid ska ta flera småkrediter. I sådana fall kan det vara smart att undvika UC då det är ett kreditupplysningsföretag som registrerar, arkiverar och visar tidigare upplysningar för alla nya kreditupplysningar.

Om du t.ex. vill ta smslån till en resa nu i sommar och en annan kredit i höst för att köpa en TV så kommer detta att synas hos UC om du använt en långivare som använder dem. Lek då med tanken att du senare i vinter vill ta en stor kredit som t.ex. ett privatlån för att köpa en bil. Då kommer banken se dina två tidigare kreditupplysningar och vilket företag som gjort dem. Det kan tyda på att du har mer skulder än vad banken tror vilket gör din ekonomiska situation mer osäker.

Men frågan är om inte de flesta som söker efter smslån utan UC egentligen söker efter något annat. Det är fullt möjligt att de söker efter möjligheten att låna pengar utan att någon kreditupplysning görs över huvud taget. Att denna sökning sker skulle i så fall innebära att väldigt många förknippar UC med kreditupplysning.

Däremot går det inte att på en korrekt och säker väg låna pengar i Sverige utan att en kreditupplysning görs. Finansinspektionen som övervakar den svenska marknaden kräver att alla som lånar ut pengar är registrerade för det hos dem. Detta ställer i sin tur krav på att de följer de kreditlagar vi har i Sverige och det är här Konsumentverket kommer in i bilden. För att säkerställa att en låntagare ska få ta en kredit så krävs det att man kollar upp så denne har en ekonomi som klarar av att betala tillbaka beloppet. Det är t.ex. inte möjligt att låna pengar om du har obetalda skulder hos Kronofogden. Då kommer alla långivare att neka lånet då det är en tydlig signal på att du som mottagare av pengarna inte kommer kunna betala tillbaka lånet.

Kontentan blir att det är fullt möjligt att undvika UC om du vill ta ett smslån, men det är omöjligt att undvika en kreditupplysning om du tänkt låna pengar av ett svenskt företag eller bank.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *