Kreditkonto förenklar lånandet för privatpersoner

Kreditkonto är antagligen något vi kommer fortsätta se öka i användning under 2018 precis som vi gjort under 2017.

Även om där finns många likheter mellan kreditkonto och t.ex. snabblån när man tittar på kostnader och ränta så är upplägget annorlunda och många uppfattar det som en mer användarvänlig tjänst.

Snabblånen har fortsatt växt i sin utbredning men huruvida det kommer fortsätta är dock osäkert med tanke på de nya lagarna och förslag om räntetak som Regeringen lagt fram.

Även om räntetaket skulle läggas på 40% vilket är högt jämfört med många vanliga lån som t.ex. privatlån så är det lågt jämfört med många smslån och snabblån. Det hade inneburit att många låneföretag hade varit tvungna att titta mer noggrant på ansökan innan de godkänner lånet och även vara hårdare med vem som får låna.

Ett stort problem med lånen har varit att långivarna tagit stora risker när de lånar ut pengar. Dessa risker har dock täckts upp av en hög ränta som ger bolagen en stor marginal att arbeta inom. Ett resultat av de nya reglerna skulle antagligen innebär att några låneföretag hade stängts igen och marknaden hade stramats åt avsevärt.

Kreditkonton väntas inte nödvändigtvis gå samma väg till mötes. Även om räntan och avgifter för dessa konton är högre än 40% så är sannolikheten stor att dessa kommer fortsätta att växa.

Högre kreditvärdighet kan behövas

Om de nya reglerna träder i kraft för lån så kommer det såklart även påverkar kreditkonto och alla andra lån som är relativt enkla att få.

En direkt konsekvens av detta är att du som låntagare kanske behöver en högre kreditvärdighet för att kunna få ett lån än vad som krävs idag. Idag går det t.ex. att få lån om du har en årsinkomst från 100 000 kronor men detta kanske kommer stramas åt vilket då ställer högre krav på din inkomst och de pengarna du har över efter lön.

Det är inte omöjligt att vi skulle få se följdfrågor på låneansökningar för de som ligger under 180 000 kronor där frågor om bostadskostnader och hur många som bor i bostaden kommer på tal. Detta i ett försök att eliminera de låntagare som har absolut sämst kreditvärdighet och därmed bidragit till störst risk tidigare.

För alla som fortfarande kommer kunna använda sig av kreditkonton och liknande lösningar innebär det dock bara fördelar eftersom det blir billigare att använda det för att få ut pengar.

Så fungerar kreditkonton

Kreditkonton skiljer sig från vanliga lån i den bemärkelse att du har en stående godkänd låneansökan med ett kreditkonto där du kan ta ut pengar när som helst så länge inte kreditgränsen överskrids.

När du ansöker om kreditkontot fyller du alltså i hur mycket kreditbelopp du vill ha och om din ansökan godkänns blir det ditt maxbelopp.

Oavsett var du är eller när på dygnet du behöver låna pengar så kan du med app, sms eller via långivarens webbplats flytta pengar från ditt kreditkonto till ditt vanliga bakkonto.

Dock krävs det att långivaren kan göra direkta utbetalningar till din bank för att detta ska ske direkt.

Vill du veta mer om kreditkonto så läs mer här för att få en bättre förståelse och se exempel på var du kan ansöka.

Inte samma sak som kreditkort

Det är många som förväxlar kreditkonto med kreditkort men i praktiken skiljer de sig åt väldigt mycket.

Ett kreditkort är ett form av betalkort där du handlar på kredit i samband med att du gör köpen. Dessa kreditkort består oftast av Mastercard eller VISA och det finns en mängd företag och banker som tillhandahåller dessa kort. De köp du gör på kortet får du sedan en faktura på där du kan betala in beloppet som du handlar för. Oftast ingår även möjligheten att delbetala denna faktura över tid.

Ett kreditkonto är egentligen bara en digital plånbok där du endast kan flytta pengar till det avsedda bankkontot som du kopplat dit. Du tar alltså ut pengar som överförs till ditt vanliga bankkonto och först då kan du använda pengarna.

Det finns dock kreditkonton som börjat erbjuda att du kan betala räkningar direkt från dessa konton.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *