Lägre pensioner väntar de födda på 90-talet

Swedbank med Sparbankerna kommer nu med en rapport som estimerar att 90-talisterna kommer få väsentligt lägre allmän pension än de som går i pension nu.

Den som väntar gå i pension nu vid 65-års ålder beräknas få en allmän pension som är 50% av slutlönen man hade medan 90-talisterna beräknas få 41 procent när det går vid samma ålder.

En stor anledning till detta är utvecklingen av pensionerna och att man förväntas jobba längre än till 65 år. En annan stor anledning är att i det gamla systemet så baserades pensionen på de 15 år man jobbat och tjänat som mest medan det nuvarande systemet räknar in hela arbetslivet.

Det finns en hel del orosmoln som även SVT Nyheter är inne på i sin nyhetsartikel där bostadsmarknaden är ett problem. Många belånar sig i dag väldigt mycket och tänker inte på att spara till pensionen. Om räntorna går upp och i en situation där bostadspriser kanske till och med börjar falla så blir möjligheten att spara pengar till pensionen mycket svårare. En utmaning som är fullt möjligt att 90-talisterna står inför om 15-20 år.

Men detta gäller heller inte bara de födda på 90-talet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *