Oförändrad ränta meddelar Riksbanken
Riksbanken har idag meddelat att styrräntan kommer förbli oförändrad rapporterar bl.a. SVT Nyheter. Det var ett väldigt vänta resultat vilket även innebär att styrräntan ligger kvar på minus 0,5 procent.
Prognosen för räntan är att den ska börjas höjas i mitten på 2018 med målet att försöka återfå en tvåprocentig inflation. Baserat på ren historik så är det fullt möjligt att det kommer dröja längre innan Riksbanken når sitt mål och att höjningen kommer dröja ytterligare.
Den historiskt låga nivån på styrränta gör det väldigt lönsamt att vara låntagare vilket många svenskar utnyttjat i så väl privatlån som billån men även för bolån. Det är just det vänliga ränteläget i kombination med bostadsbrist och fördelar som ränteavdrag som gjort att den svenska bostadsmarknaden skenat iväg i pris och bildat den bubbla vi nu har.
Det finns det som argumenterar mot en bostadsbubbla i Sverige men det är svårt att inte se problematiken och det är idag snarare ett faktum än en spekulation om det råder en bostadsbubbla i Sverige där ränteläget såklart har en viktig aspekt i spelet. EU har gått ut med en rapport om du de vill stoppa den svenska bostadsbubblan och det är lite oroväckande att man hör mer om möjlig svensk ekonomisk kris från utlandet än från våra egna politiker.
Riksbankens främsta syfte med styrräntan är att försöka förhålla inflationen rätt och kan inte anpassa sig efter bostadsmarknaden. Ingves har nyligen uttalat sig om ränteavdraget som utan tvekan är ett av de största faktorerna till detta, en reform som infördes på 90-talet men som borde trappats bort sedan dess och som nu ligger kvar som en tagg i det svenska ekonomiska klimatet.
I praktiken innebär ränteavdraget på lån för just bolån att bostadsbriserna stigit på bekostnad av skatteintäkter till staten. Pengar som måste tas från något annat vilket i praktiken innebär att alla svenskar hjälper till att betala bostaden åt de som äger sin egna bostad jämfört med de som bor i hyresrätter, ålderdomshem eller någon annan stans.
Rent politiskt borde detta vara en het debattfråga då man kan argumentera att det både skapar enorma klyftor i samhället men också att man skuldsätter en stor del av svenska folket till nivåer vi aldrig sett.