Svensk ekonomi påverkas inte av regeringskrisen

Den svenska ekonomin verkar inte få ta några konsekvenser om vi ser till Stockholmsbörsen efter att Regeringen gått ut med att ombildar regeringen genom att låta Anders Yngeman och Anna Johansson avgå.

Förmodligen krävs det större osäkerhet kring den svenska ekonomin än vad läget varit för att sätta börsen ur spel. Ett besked om att Stefan Löfven skulle avgå eller att man utlöste ett extra val skulle möjligtvis kunnat påverkat på ett mer synbart sätt.

Även vid ett regeringsskifte skulle förvisso spelreglerna förändras lite men Sverige förväntas ändå ha en mer eller mindre stabil ekonomi oavsett om det är en Röd-grön regering eller om Alliansen styr. Denna teori delas även Anna Breman till DN som är chefsekonom på Swedbank.

Även om Alliansen skulle gå vidare med misstroendeförklaringen av försvarsministern så kommer detta förmodligen inte heller leda till något. Att utlysa ett extra val och därmed be svenska folket gå till vallokalerna mindre än ett år innan ordinarie riksdagsval bör kräva extraordinära omständigheter för att det ska vara rimligt. Något de flesta partier vill undvika nu.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *